Motala hundpensionats startade sommaren 2014 och drivs av Berit och Thomas Lange. Hunden Shiva är en av sex egna hundar. 
Bild: Per Erik Dufwenberg

Motala hundpensionats startade sommaren 2014 och drivs av Berit och Thomas Lange. Hunden Shiva är en av sex egna hundar.
Bild: Per Erik Dufwenberg

Ekebyborna Medan husse och matte semestrar eller jobbar checkar schäfern Izak in på Motala hundpensionat.
Motala tidning 2016-01-02

Den hårfagra schäfern Izak springer fram över snön, nästan flyger. Ägarna Sten-Åke Eld och Liselotte Joelsson har precis kommit tillbaka från sin en vecka långa semester för att hämta honom. Kompisen Shiva ser lite ledsen ut, nu när Izak åker hem från Motala hundpensionat.
– Vi har lämnat Izak här många gånger, både på dagis och när vi åker bort. Han trivs väldigt bra, berättar Liselotte.
Att Izak trivs är enkelt att se. Han stojar och skojar och gosar med pensionatets ägare Berit och Thomas Lange.
– Ibland börjar han yla redan under bilfärden hit. Ungefär vid kyrkan i Ekebyborna, någon kilometer från pensionatet, känner Izak igen sig, säger Liselotte.
Hundpensionatet i sig är stort med flera små hus och inhägnade ytor, omgivet av öppna landskap för promenadglada vovvar. En vanlig veckodag får här plats uppåt 15 hundar åt gången.
– Sen beror det självklart på hundarna. Vissa trivs bättre i sällskap än andra och med nya hundar bör man ta det försiktigt, menar Thomas.
För hundar har faktiskt egna personligheter. Både inom rasen och på individnivå.
– Schäfrar till exempel är öppna och ärliga. De visar tydligt vad de vill, berättar Berit.
Själva äger Thomas och Berit sex stycken hundar, en av dem Izaks kompis Shiva.
– De har känt varandra sedan de var valpar. Nu är de tre år, säger Thomas.Med så många fyrbenta vänner på en och samma plats blir det många promenader.
– Tre gånger per dag går vi på en längre tur med alla hundar. Det är lite känslosamt när gäster som stannat länge åker hem, man lär känna dem, berättar Berit.

Reportage och bilder: Per Erik Dufwenberg.

Full fart på långhåriga schäfern Izak. Bild: Per Erik Dufwenberg

Izak och schäfern Shiva, Berit och Thomas Langes hund, leker. Bild: Per Erik Dufwenberg

Izaks ägare Liselotte Joelsson och Sten-Åke Eld. Bild: Per Erik Dufwenberg

De trivs med att bli utskällda

Motala Tidning 2014-07-22

I början av sommaren slog ett nytt pensionat upp dörrarna strax utanför Motala. Men det är enbart människan bästa vän som får lov att checka in.

Det knastrar under bildäcken där jag far fram på grusvägen. Ekebyborna ligger straxt utanför Motala, nära Boren. Jag är på väg till Motala hundpensionat som drivs av paret Lange sedan första juni. Bilen passerar traktens kyrka och så dyker parets röda hus fram på höger sida. Det blir ett jäkla liv.

– Välkommen, så du hittade. Det är bara att vänja sig med att bli utskälld, säger Thomas Lange och tar i hand.

En stor, yster långhårig schäfer med öron som står rakt upp ropar efter uppmärksamhet. Berit Lange kommer fram och hälsar och vi tar en titt på pensionatet. För tillfället har paret fem gäster på besök, och de har varsin rastgård med tillhörande bod.

– Vi tar max in tio hundar, det här är ingen förvaringsplats utan vi vill kunna ha tid till alla, förklarar Thomas.

Förutom att vara pensionat är det även en dagisverksamhet, en plats där hundarna kan vara om dagarna när husse och matte är borta eller är på jobbet. Högsäsong är under lov och semestertider, så den här sommaren blir det inte mycket ledigt. Sedan starten har det rullat på bra, i Motalatrakten finns det ett par andra hundpensionat och liknande, men inte jättemånga menar Thomas. Än så länge är det en hobbyverksamhet, och det är intresset för hundar som håller igång verksamheten.

– Jag flyttade ut hit i slutet av 90-talet och drev hundpensionat i sju, åtta år innan jag satte det på paus. Att jobba med djur på det här sättet är jättekul, säger Berit.

En av pensionatet mer långvariga besökare är en stor, svart kungspudel med yvig frisyr. Hans ägare ligger på sjukhus och tar igen sig efter en operation. Men det finns även de som lämnar in sina hundar när de är på genomfart i Motala.

– Jag vet inte om behovet har ökat just, det har väl alltid funnits. Har man hund så kanske man behöver ha avlastning när man ska bort eller liknande, säger Berit.

Att hundarna verkar trivas på pensionatet, är lätt att se. När vi närmar oss rastgårdarna kommer hundarna fram och vill hälsa och viftar ivrigt med svansarna. En cockerspaniel gör sitt bästa för att visa sin energi i sommarvärmen. Thomas ler och säger åt hunden att lägga sig i skuggan. När det är så varmt som det är i dag är det bästa att vara sparsam med promenader till lite senare på dagen.

– Att hundarna trivs här det är jag säker på. Ibland börjar de yla redan när de passerar kyrkan på väg hit, säger Berit och skrattar.

Publicerad 2014-07-22 17:16  Av emelie.fredriksson@mvt.se.

Vi känner ett stort ansvar och förtroende, och tackar er hundägare som lämnar er fyrbenta vän till oss när ni måste lämna bort den ett tag, vi lovar att hunden kommer att ha en bra vistelse hos oss.